Thermomix VOORBEELDRECEPTEN Een kleine greep uit
de vele recepten mogelijk
dankzij de Thermomix
elke maand
een nieuw
recept
FR
 
 

Recepten van de maand

Telkens vol inspiratie


 
Asperges à la flamande (april 2017)
1 teentje look
1/2 bussel peterselie, goed droog
2 bussels witte asperges, geschild
5 eieren, goed gewassen
100 gr boter
Peper en zout
Doe de look in de mengbeker : 4 sec./snel 7.
Bijspatelen.
Laat de Thermomix draaien op snel 7 en doe de peterselie in de mengbeker via de opening in het deksel.
Hou apart en was de mengbeker niet af.
Doe 300 gr water in de mengbeker.
Plaats het stoommandje met de eieren in de mengbeker.
Verdeel de asperges over de twee varomaschalen en plaats ze op de mengbeker : 14 min./varoma/snel 1.
Haal de eieren uit de mengbeker en plaats de asperges opnieuw op de mengbeker : 8 min./varoma/snel 1.
Pel ondertussen de eieren.
Neem de varomaschalen af en laat ze dicht.
Ledig de mengbeker en spoel hem uit.
Doe de boter in de mengbeker : 4 min./100°C/snel 3.
Doe de gepelde eieren bij de boter :
5 sec./linksomdraaiend/snel 4.
Voeg de peterselie toe : 3 sec./linksomdraaiend/snel 2.
Kruid met peper en zout.
Dresseer de asperges op een bord en werk af met de boter-ei-peterseliebereiding.

Sorbet met limoncello (december 2016)
75 gr suiker
200 gr water
150 gr citroensap
100 gr limoncello
1 eiwit


Doe de suiker en water in de mengbeker :
10 min/100°C/snel 1, zonder bekertje op het deksel.
Voeg de limoncello en citroensap toe.
Giet de bereiding in kleine blokjes en vries in.
Ontvorm de blokjes en plaats opnieuw 2 uren in de diepvries.
Doe de bevroren blokjes en eiwit net voor het opdienen in de mengbeker en mix op snel 6 tot het bekomen van een smeuïge sorbet.

Tip
-Vul de mengbeker maximum tot de helft met de blokjes.
-Voor een grotere hoeveelheid, telkens herbeginnen.

Zoete aardappel met spinazie (november 2016)
400 g zoete aardappel, geschild en in stukken
100 g water of melk
Peper en zout
Verse spinazie, fijgesneden


Doe de zoete aardappel, water en zout in de mengbeker :
12 min/100°C/snel 1.
Voeg de spinazie toe : 3 min/100°C/snel 1.
Breng verder op smaak met peper en zout.

Tip
Voor een lactosevrije bereiding: vervang de melk door granenmelk (bv gierstmelk).

Butternutsoep met kastanje en hazelnotenolie (oktober 2016)
1 ui, 10 gr olijfolie, 1 teentje look, 500 gr water, 400 gr ongeschilde butternut in stukken, 1 bouillonblokje, 100 gr kokosmelk, 1 klein stukje geschilde gember, peper en zout, 100 gr fijngehakte gekookte kastanjes, hazelnotenolie


Snij de ui in twee en doe in de mengbeker samen met de look en gember :
4 sec/snel 5.
Bijspatelen.
Voeg de olijfolie toe : 4 min/100°C/snel 1.
Voeg de butternut, bouillonblokje en water toe:
13 min/100°C/snel 1.
Voeg de kokosmelk toe.
Mix : 1 min/snel 10, geleidelijk aan.
Bijkruiden indien nodig.
Verdeel de soep over de borden en werk af met de kastanjes en hazelnotenolie.
Ratatouille met tomaat (september 2016)
Ratatouille met tomaat

2 uien
2 teentjes look
25 gr olijfolie
1 aubergine, in stukken gesneden
Verse tijm en rozemarijn
1 rode paprika, in stukken gesneden
1 gele paprika, in stukken gesneden
4 tomaten, in stukken gesneden
1 courgette, zonder pitten en in stukken gesneden
1 eetlepel tomaten puree
Peper en zout


Snij de uien in vier en doe samen met de look in de mengbeker : 4 sec./snel 4.
Bijspatelen.
Voeg de olijfolie toe : 4 min./100°C/linksomdraaiend/snel lepeltje.
Voeg de aubergine, zout en kruiden toe :
5 min./100°C/linksomdraaiend/snel lepeltje.
Voeg de paprika’s en tomaten toe :
5 min./100°C/linksomdraaiend/snel lepeltje.
Voeg de courgette en tomatenpuree toe :
10 min./100°C/linksomdraaiend/snel lepeltje.
Breng verder op smaak met peper en zout.
Aubergine Mayonaise (juni 2016)
2 aubergines gegaard in de oven (koud en zonder vel), 35 g mayonaise (recept boek 1 p 23), citroensap, koffielepel kruidige paprikapoeder, verse koriander (fijngesneden), 1 teentje look, peper en zout
Doe de look in de mengbeker : 5 sec./snel 7. Bijspatelen.
Voeg alle andere ingrediënten toe : 10 sec./snel 5.
Bijspatelen : 10 sec./snel 5. (Langer mixen indien nodig, moet mooi smeuïg zijn).
Goed op smaak brengen met peper, zout, citroensap en paprikapoeder.
Soep van zoete aardappel met gember en citroengras (mei 2016)
400 gr zoete aardappel, geschild en in stukken
1 stukje rode chilipeper
250 gr water
1 bouillonblokje
Peper en zout
1 klein stukje verse gember
koffielepel komijnpoeder
100 gr kokosmelk
1 citroengras
1 teentje look
1 sjalot
2 spl sojasaus
Voor de afwerking : verse koriander
Snij de sjalot in twee en doe samen met de look en gember in de mengbeker : 4 sec./snel 5. Bijspatelen.
Voeg de olijfolie toe : 4 min./100°C/snel 1.
Doe de zoete aardappel, bouillonblokje en citroengras toe : 14 min./100°C/snel 1.
Haal het citroengras uit. Voeg de kokosmelk, komijnzaad en sojasaus toe : 2 min./100°C/snel 1.
Mix : 1 min./snel 10, geleidelijk aan.
Goed op smaak brengen, eventueel een beetje citroensap.
Aardappelpurée met zongedroogde tomaten en courgette (maart 2016)
2 courgetten
600 gr zachtkokende aardappelen
tijm
peper en zout
zongedroogde tomaten


Doe de aardappelen, courgetten, tijm en bouillonblokje in de mengbeker : 20 à 22 min/100°C/snel 2.
Voeg de fijngesneden tomaten en wat van de olie toe : 2 min/100°C/snel 2.
Breng verder op smaak met peper en zout.
Deel 2 p.116
Mojito met aardbeien
250 gr verse aardbeien
20 gr citroensap
Enkele blaadjes verse munt
20 gr fijne suiker
200 gr cava
IJsblokjes
Doe al de ingrediënten, behalve de cava en ijsblokjes, in de mengbeker: 15 sec./snel 7. Voeg de cava toe: 5sec./snel 1. Leeg de mengbeker in een serveerkan. Was de mengbeker niet uit. Doe de ijsblokjes in de mengbeker: potje toe/2 à 3 x op turbo.
Deel 3
Tout chocolat
- Voor de chocolademousse
125 gr boter, in stukken
4 eierdooiers
100 gr fijne suiker
125 gr fondant chocolade, in stukjes
120 gr eiwitten
- Voor de crispy korst
75 gr fondant chocolade, in stukken
30 gr Rice Crispies
- Voor de chocoladeganache
75 gr room
75 gr fondant chocolade, in stukken
25 gr glucose
25 gr fijne suiker
25 gr boter
- Chocolademousse
Smelt de boter op het fornuis. Doe de suiker en eierdooiers in de mengbeker: 4 min./37°C/snel 3. Voeg de chocolade toe: 2 min./snel 2, zonder temperatuur. Voeg de boter toe via de opening in het deksel, terwijl het toestel draait op snel 2. Plaats de vlinder op het mes. Doe de eiwitten in de mengbeker: 30 sec./37°C/snel 3 en 1 à 2 min./37 °C/snel 4. Meng de eiwitten met een spatel voorzichtig onder de chocoladebereiding. Giet de bereiding in een siliconenvorm.

- Crispy korst
Doe de chocolade in de mengbeker: 10 sec./snel 8. Verder: 2 min./50°C/snel 2. Meng de Rice Crispies met een spatel onder de gesmolten chocolade. Bedek de chocolademousse met de crispy korst. Laat 24 uren opstijven in de koelkast.

- Chocoladeganache
Doe de room in de mengbeker: 1 min. 30/100°C/snel 1. Voeg de chocolade toe: 1 min./snel 3, zonder temperatuur. Voeg de suiker, glucose en boter toe: 1 min./snel 3. Ontvorm de chocolademousse en giet de chocoladeganache over de taart. Laat opstijven in de koelkast.
Deel 2 p.102
Hazelnotenijs
125 gr hazelnoten
300 gr halfvolle of volle melk
3 eierdooiers
120 gr fijne suiker
200 gr room
Rooster de hazelnoten in een droge pan. Laat afkoelen en wrijf de pelletjes af. Doe de noten in de mengbeker: 5 sec./snel 10. Doe de melk bij de noten: 10 min./70°C/snel 1. Laat de noten een uur trekken in de melk. Giet het mengsel door een zeef. Spoel de mengbeker uit. Doe de eierdooiers en de suiker in de mengbeker: 3 min./37°C/snel 3. Voeg de notenmelk bij de eierdooiers: 4 min./80°C/snel 2. Voeg de room toe via de opening in het deksel: 10 sec./snel 2. Vries de kleine blokjes in. Ontvorm na enkele uren de blokjes en zet opnieuw in de diepvries. Net voor het opdienen: doe de ijsblokjes in de mengbeker: 30 à 60 sec./snel 6 à 9 of tot het bekomen van een smeuîg ijs.
Deel 4 p.64
Gratin van abrikozen (6 p.) (glutenvrij)
150 gr amandelen
150 gr poedersuiker
150 gr boter, in stukken
2 eierdooiers
1 ei
4 kleine halve abrikozen per persoon
Verwarm de oven op 200°C. Doe de amandelen in de mengbeker: 10 sec./snel 10. Voeg de suiker toe: 3 sec./snel 3. Voeg de boter toe: 10 sec./snel 5. Bijspatelen: 10 sec./snel 5. Voeg de eieren toe: 10 sec./snel 6. Bijspatelen: 5 sec./snel 5. Verdeel de abrikozen over vuurvaste schoteltjes en bedek met het beslag. Bak 15 à 20 minuten in de warme oven. Dien warm op.
Tip: de gratins kunnen op voorhand gemaakt worden. Warm ze 10 minuten op in een voorverwarmde oven.
Deel 2 p.73
Tofu roerei
150 gr tofu natuur
100 gr maïs, uit een bokaal
1 ui
1 teentje look
10 gr olijfolie
1/2 rode paprika, in brunoise gesneden
Groen van 4 pijpajuintjes, fijngesneden
Blancheer de tofu 3 minuten in zachtkokend water. Laat afkoelen. Dep de tofu goed droog. Doe de tofu en de maïs in de mengbeker: 3 sec./snel 6. Bijspatelen: 3 sec./snel 6. Hou apart. Doe de ui en de look in de mengbeker: 5 sec./snel 4. Voeg de olijfolie toe: 6 min./100°C/snel 1. Voeg de paprika toe: 7 min./100°C/snel 1. Voeg de tofu/maïs mengeling, peper en zout toe: 5 min./100°C/snel lepeltje/linksomdraaiend, zonder beker op het deksel. Spatel de pijpajuin onder de bereiding. Breng verder op smaak met peper en zout.
Deel 2 p.50
Stoofpotje van everzwijn met wortel en erwtjes
2 uien
20 gr boter
3 eetlepels bloem
750 gr everzwijn, in stukken gesneden
125 gr Rodenbach bier
Enkele blaadjes verse salie
Verse tijm
3 laurier blaadjes
1 bouillonblokje
250 gr wortels, in brunoise gesneden
60 gr Luikse perensiroop
10 gr bloem
150 gr diepvrieserwten (niet ontdooid)
Peper en zout
Doe de uien in de mengbeker: 3 sec./snel 4. Moeten nog wat grof zijn. Voeg 20 gr boter toe: 6 min./varoma/snel 1. Wentel ondertussen het vlees door de bloem en bak krokant aan in een pan met boter. Verder werken met linksomdraaiend en snelheid lepeltje. Doe het vlees, het bakvocht, Rodenbach, tijm, salie, laurier en bouillonblokje in de mengbeker: 30 min./90°C. Voeg de wortels toe: 20 min./80°C. Voeg de erwtjes, bloem en Luikse siroop toe: 15 min./80°C. Breng verder op smaak met peper en zout.
Deel 3
Groene linzen met banaan, paprika en koriander
1 ui
1 teentje look
1 rode paprika, in brunoise
Stukje rode peper
10 gr olijfolie
125 gr groene linzen, gespoeld
200 gr water
2 laurierblaadjes
Verse tijm
3/4 koffielepel zout
2 bananen, niet te rijp en in stukjes
2 eetlepels aceto balsamico
Peper en zout
Voor de afwerking : fijngesneden verse koriander
Doe de ui samen met de look in de mengbeker: 4 sec./snel 5. Voeg de paprika, rode peper en olijfolie toe: 10 min./100°C/snel 1/linksomdraaiend. Hou apart. Was de mengbeker niet uit. Doe de linzen, laurierblaadjes, tijm, water en zout in de mengbeker: 5 min./100°C/snel lepeltje/linksomdraaiend. Verder: 40 min./ 90°C/snel lepeltje/linksomdraaiend. Giet de linzen af met behulp van het stoommandje. Verwijder de laurierblaadjes. Meng de ui-paprikamengeling, banaan en aceto balsamico onder de linzen. Breng op smaak met peper en zout. Werk af met de koriander.
Deel 1 p.69
Rode kool
650 gr rode kool
125 gr water
200 gr appels in stukken
1 bouillonblokje
20 gr rode wijn azijn
Peper en zout
1 soeplepel bruine suiker
Snij de rode kool in grove stukken. Doe 1/3 van de kool in de mengbeker: 2 sec./snel 5. Doe een tweede derde van de kool in de mengbeker: 2 sec./snel 5. Doe tenslotte het laatste derde van de kool in de mengbeker: 2 sec./snel 5. Doe al de rode kool terug in de mengbeker met 125 gr water: 30 min./100°C/linksomdraaiend/snel lepeltje. Voeg de appel, bouillon, peper, zout en azijn toe: 7 min./100°C/linksomdraaiend/snel lepeltje. Voeg de suiker toe: 7 min./90°C/linksomdraaiend/snel lepeltje.
Deel 2 p.61
Risotto met wortel, selder en kerstomaten
100 gr Parmezaanse kaas
1 ui
1 teentje look
15 gr olijfolie
200 gr risotto rijst
1 bouillonblokje
100 gr witte wijn
125 gr wortels, geschild en in brunoise gesneden
125 gr witte selder, in brunoise gesneden
20 kerstomaten
Doe de kaas in de mengbeker: 10 sec./snel 10. Hou apart. Snij de ui in vier en doe samen met de look in de mengbeker: 5sec./snel 5. Voeg de olie toe: 4 min./100°C/snel lepeltje/linksomdraaiend. Voeg de rijst toe: 4 min./100°C/snel lepeltje/linksomdraaiend. Voeg 450 gr kokend water, bouillonblokje, wijn, wortel en selder toe: 7 min./100°C/snel lepeltje/linksomdraaiend. Leg de kerstomaten in de onderste varomaschaal: 8 min./100°C/snel lepeltje/linksomdraaiend. Breng verder op smaak met peper en zout. Serveer met de warme kerstomaten en de vers gemalen Parmezaanse kaas.
Deel 4 p.125
Crème van zoete aardappel en Mimolettekaas
1 ui
1 teentje look
10 gr olijfolie
300 gr zoete aardappel, geschild en in stukken
Klein stukje verse gember, geschild
koffielepel kurkumapoeder
500 gr water
75 gr Mimolettekaas, in stukken
Peper en zout
Snij de ui in vier en doe samen met de look in de mengbeker: 4 sec./snel 5. Bijspatelen. Voeg de olijfolie toe : 4 min./100°C/snel 1. Voeg de zoete aardappel, gember, kurkumapoeder, zout en water toe: 12 min./100°C/snel 1. Voeg de kaas toe: 1 min./snel 10, geleidelijk aan. Breng verder op smaak met peper en zout.
Deel 3
Maïssoep met paprika en gebakken chorizo
1 rode paprika, in stukken
10 gr olijfolie
1 ui
1 teentje look
Klein stukje rode peper
1 bokaal maïs, uitgelekt
300 gr water
Peper en zout
150 gr kokosmelk
Chorizo
Voor de afwerking: fijngesneden verse koriander en pijpajuin
Doe de paprika en olijfolie in de mengbeker: 10 min./100°C/snel lepeltje/linksomdraaiend. Hou apart. Was de mengbeker niet uit. Doe de ui, rode peper en look in de mengbeker: 4 sec./snel 5. Verder (zonder extra olie): 6 min./100°C/snel 1. Voeg de maïs, zout en water toe: 12 min./100°C/snel 1. Voeg de kokosmelk toe: 1 min./100°C/snel 1. Mix: 1.30 min./snel 10, geleidelijk aan. Bak ondertussen de chorizo in de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Doe de soep in borden en werk af met de gebakken chorizo, paprika, pijpajuin en koriander.

Tip: kan ook zonder kokosmelk. Voeg dan 150 gr water extra toe.
Deel 1 p.17
Pompoensoep met pastinaak en tomaat
1 ui
1 teentje look
10 gr olijfolie
300 gr pompoen, ongeschild en in blokjes
100 gr pastinaak, geschild en in blokjes
450 gr water
1 tomaat, in stukjes
1 bouillonblokje
Peper en zout
Snij de ui in vier en doe samen met de look in de mengbeker:
5 sec./snel 5. Voeg de olijfolie toe: 6 min./100°C/snel 1. Voeg de pompoen, pastinaak en 450 gr water toe: 10 min./100°C/snel 1. Voeg de bouillon en de tomaat erbij: 5 min./100°C/snel 1.
Mix: 1 min./snel 8 à 10. Breng op smaak met peper en zout.
Deel 3
Sardineboter
1 teentje look
Enkele takken fijngesneden dille
180 gr sardines uit blik
80 gr koude boter, in stukken
15 gr mosterd
Peper en zout
Citroensap
Voor de afwerking : dille
Doe de look in de mengbeker: 2 sec./snel 7. Voeg de dille toe: 5 sec./snel 6. Voeg al de andere ingrediënten toe: 10 sec./snel 6. Breng verder op smaak met peper, zout en citroensap. Serveer op toastjes en werk af met de dille.

Tip: de sardineboter mag goed afgekruid zijn met citroen.
Deel 4 p.15
Crème van Shropshire kaas
100 gr Shropshire kaas
100 gr Philadelphia natuur
Voor de afwerking: schijfjes komkommer,
cressonnette, pata negra
Doe de kazen in de mengbeker : 30 sec./snel 4. Spatel elke 10 seconden bij. Serveer de crème op schijfjes komkommer en werk af met pata negra en cressonnette.

Tip: Shropshire is een Engelse blauwschimmelkaas gemaakt van gepasteuriseerde koemelk. Het is een romige kaas met een malse, licht kruimelige consistentie.